torstai 31. lokakuuta 2013

Myrsky puljaa purkeilla

Myrsky on nyt 14 viikkoa vanha ja hajuerottelu treenit pyörähtivät viikko sitten käyntiin. Saimme kotiläksyksi tehdä samoja harjoituksia, mitä teimme ensimmäisellä treenikerrallakin.
Olen kuvannut nämä harjoitukset, jotta se olisi helpompi ymmärtää miten koulutus tapahtuu. Varmasti tähänkin on olemassa montaa eri tyyliä, me menemme niillä ohjeilla, mitä kurssilta saamme.
Kaikkein haastavammaksi asiaksi on osottautunut itselleni purkkien, kehujen ja namien hallinta. Aluksi minulla oli naksukin kaiken lisäksi, mutta siinä alkoi jo olemaan liikaa liikkuvia osia.. Todella paljon on siis itselläni opeteltavaa palkan suunnassa ja jopa palkan ajoituksessa. Onneksi Myrsky näyttäisi olevan nopea oppimaan, eikä turhaudu vaikka aina palkka ei tulekkaan juuri silloin kun pitäisi. Kunhan saan itse opeteltua homman hyvin, niin en usko, että tulee mitään ylitsepääsemättömiä ongelmia matkan varrelle.
Treenivideo on kuvattu meidän toisista harjoituksista, eli aivan alkutekijöissä ollaan, mutta koiralta se sujuu hienosti!

Ensimmäiseksi otin videon tarvittavista välineistä. Koska tarkoitus on kouluttaa Myrsky etsimään kadonneita lemmikkejä (pääasiassa koiria) otimme heti vieraan koiran hajua harjoituksiin mukaan. Työkaverit ovat kiltisti tuoneet minulle mahdollisimman tuoretta (aluksi korkeintaan viikon vanhaa) karvaa, mahdollisimman vähällä ihmiskoskettelulla. Tämä onnistuu parhaiten harjaamalla koiraa, jonka jälkeen kumihanskaa käyttäen karva laitetaan harjasta pussiin. Ainahan harrastelijan hajuissa, jopa käyttämässäni purkeissa on muitakin hajuja. Yritämme ne kuitenkin pitää minimaalisena, jotta aluksi haju olisi mahdollisimman puhdasta.
Ensimmäinen harjoitus tapahtui kahdella purkilla. Toinen tyhjä ja toisessa hajua. Koiran edistymisen myötä purkkeja lisätään ja myöhemmin otetaan mukaan tyhjiin purkkeihin häiriö hajuja.

Mutta tässä siis välineet millä minä hommaa harrastelen:



Koko homma aloitettiin sillä, että koiralle tehdään purkki kiinnostavaksi. Eli aina kun koira oli yhtään kiinnostunut purkista se sai palkan. Myrsky oppi idean todella nopeasti. Palkan suunta piti olla mahdollisimman lähellä purkin suuta. Purkkia oli myös tarkoitus pitää koiran edessä, jotta koira söisi palkan saaden samalla purkista hajua. No joo.. menihän se nyt edes sinnepäin..



Kun koira on saatu kiinnostuneeksi purkista, on seuraava askel asettaa purkki maahan. Tarkoituksena siis, että koira kiinnostuu maassa olevasta purkista. Jälleen palkka aina kun koira kiinnostuu purkista ja pikkuhiljaa aletaan myös vaatimaan sitä haistelua/nenäkosketusta.



Kun koira ymmärtää, että hajustetun purkin haisteleminen tuottaa palkkaa, siirrytään kahden purkin harjoitukseen. Toisessa edelleen haluttua hajua ja toinen hajuton. Nyt palkka tulee vain oikean purkin haistelusta.



Kaikki videot on otettu samasta treenitilanteesta. Kaiken kaikkiaan treenit kestivät 7 minuuttia, joka näkyy viimeisessä videossa, että treenattiin liian kauan. Yritänkin nyt tauottaa enemmän treenitilanteita, otan munakellon käyttöön, jotten treenaa liian pitkiä pätkiä kerrallaan.

Tästä se lähtee. Sunnuntaina menemme taas kurssilla ja ilmeisesti pääsemme siirtymään kolmen purkin harjoitukseen. Otan taas viikon päästä videoita meidän harjoituksista ja treenien etenemisestä.

Ei kommentteja: